Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da gerçekleştirilen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında 18 Eylül'de alınan kararla Gordion artık bir dünya mirası olarak korunacak. Gordion, 2012 yılında Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmıştı.

Haberi Kültür Bakanı Bakan Mehmet Nuri Ersoy sosyal medya hesabından duyurdu. Ersoy, paylaşımının devamında UNESCO’dan yeni bir müjde daha beklediğini de belirtti.


Gordion Artık Dünya Mirası 1

Ankara’nın Polatlı ilçesinde antik dönemden günümüze ulaşan Gordion’da MÖ 2.500 yıllarında (Erken Bronz Çağı) başlayan yerleşim günümüzde antik kentin bitişiğindeki Yassıhöyük’te halen devam ediyor. Antik Kent ve çevresinde 4.500 yıl süren uzun bir zaman diliminde çok az kesintiye uğrayan yerleşim Gordion’u dünyanın en uzun süre yerleşimin görüldüğü nadir alanlar arasına taşıyor. Küçük gruplar halinde Anadolu’ya giren Frigler Gordios’un önderliğinde Gordion’u başkent seçti. Başlangıçta küçük bir köy görünümündeki kent, İÖ 9. yüzyıl ile birlikte seçkinlerin yaşadığı, anıtsal yapıların inşa edildiği bir yer haline geldi. 

Frig uygarlığının başkenti olan Gordion'un yakın çevresinde göze çarpan çok sayıda Tümülüs MÖ 9. yüzyıldan MÖ 3. yüzyıla kadar olan farklı dönemlere tarihleniyor. Sitadel Höyüğü Gordion Arkeolojik Alanı’nı oluşturan en önemli unsur olarak günümüze ulaşırken erken dönem Frig Kalesi surları ve anıtsal yapıları da o dönem için Anadolu'daki eşsiz birer örnek olarak öne çıkıyor.

Ayrıca dünyada bilinen ilk çakıl taşından mozaik, Erken Frig Dönemi Gordion’unda, büyük bir resmi bina ya da megaronun içerisinde bulundu. Renkli çakıl taşlarının kullanıldığı taban geometrik desenlerle kaplanmıştı.

Türkiye UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirası

Türkiye’nin UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirası Listesi'nde 18’si kültürel, 2’si karma olmak üzere 20 miras alanı bulunuyor.

Bu alanların tam listesine ulaşmak için tıklayınız.


UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki alanlar, yeryüzünün sadece %1'ini kaplamasına rağmen dünyadaki canlı türlerinin %20'sinden fazlasını barındırıyor. Kültürel Dünya Mirası alanları biyolojik çeşitliliğin korunmasında önemli bir müttefik, çünkü bunların yaklaşık %20'si Önemli Biyolojik Çeşitlilik Alanları’nda (KeyBiodiversity Areas-KBAs) yer alıyor.

Biyolojik Çeşitliliğin Savunma Hatları haberimizi buradan okuyabilirsiniz.