Kamu Yararına Psikolojik Bilim (Psychological Science in the Public Interest) dergisinde yayınlanan bir raporda, disiplinler arası bir araştırma ekibi, işbirliğine dayalı problem çözümü için gereken bilişsel ve sosyal becerileri tanımladı ve bu becerileri geliştirebilmek için farklı alanlara ait bilgi birikiminin bütünleştirilmesiyle açılabilecek yeni yollara ışık tuttu.
Rapordaki ifadeyle “işbirliğine dayalı problem çözümü gerek iş gerek toplum yaşamında önemli bir beceri, çünkü modern dünyada karşılaşılan problemlerin çoğu grup kazanımlarıyla ekip üyelerinin kendilerine özgü bilgi birikiminin bütünleştirilmesini gerektiriyor.” Giderek karmaşıklaşan toplum ve teknolojilerin ürettiği problemler de karmaşıklaşıyor. Bu problemlere karşı etkin ve yenilikçi çözümler geliştirebilmek için maalesef çoğu öğrencinin sahip olmadığı işbirliğine dayalı problem çözümü becerileri gerekli. Nitekim Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü 2015 yılında on beş yaşında beş yüz binden fazla öğrenciyi değerlendirdiğinde, dünya çapında öğrencilerin sadece yüzde 8’inin güçlü işbirliğine dayalı problem çözümü becerileri sergilediğini saptadı. Araştırmacılara göre, “öğrencilerin sınıf içi ve dışındaki deneyimleri yetişkin olunca daha fazla ihtiyaç duyacakları bu becerileri kazandırmaya yetmiyor.”
Bahsedilen bilişsel ve sosyal beceriler dizisi şunları içeriyor:
-Ortak anlayış: Grup üyeleri yeni bir problemi çözerken ortak hedefleri paylaşıyor.
-Hesap verebilirlik: Her üyenin yaptığı katkı grubun geri kalanınca görülebiliyor.
-Farklılaştırılmış roller: Grup üyeleri farklı görevleri yerine getirebilmek için kendi uzmanlıklarından yararlanıyor.
-Dayanışma: Grup üyelerinin problemi çözebilmesi diğer üyelerin katkılarına bağlı.
İşbirliğine dayalı problem çözümüne odaklanan bir eğitim sisteminin geliştirilemeyişinin nedenlerinden biri kanıta dayalı standartlar ve müfredattaki eksiklik. Ortaokul müfredatı öğrencilere genellikle belirli ödevlere ve bilim dallarına özgü bilgileri kazandırmayı amaçlarken etkin iletişim ve işbirliği kurma becerileri edindirmeye gerektiği kadar önem vermiyor. Araştırmacılar işbirliğine dayalı problem çözümüyle ilgili bu küresel eksikliğe çözüm bulunabilmesi için psikoloji uzmanlarının eğitimcilerle, bilgisayar bilimcileri ve psikometri uzmanlarıyla işbirliği yapması gerektiğini belirtiyor.