Geçtiğimiz yıl sonu, Paris Konferansı, artı bir ya da iki derece küresel sıcaklık artışı tartışmaları, devletler ve kuruluşlar arasında yapılan görüşmeler ve uzlaşılan kararların hemen sonrasında korkulan oldu; 2016 yılı oldukça büyük bir El Nino vakasıyla başladı. Modern sıcaklık ölçümlerinin alındığı 136 yıllık süreçteki en sıcak şubat ayı yaşandı. Nasa’nın Goddard Uzay Araştırmaları Merkezi tarafından ölçülen sıcaklık, 1998 El Nino yılında alınan ortalama küresel sıcaklığa göre 0,5 derece, 1950 - 1981 yılları arası alınan sıcaklık ortalamasına göreyse 1,35 derece daha fazlaydı.
Helikopterler yapılan hava gözlemlerine göre Avustralya’nın doğu kıyısında dünyanın en büyük mercanlarını barındıran Büyük Bariyer Resifi’ndeki mercanların yüzde doksan üçü beyazlamış durumda. Gözlemlenen 911 adet mercan resifinden sadece 65 tanesi etkilenmedi. Mercan beyazlaması, resifler arasında farklılaşsa da en kötü darbeyi Avusturalya’nın kuzeyinde yer alan tropik kuşağa daha yakın resifler aldı.
Araştırmayı gerçekleştiren James Cook Üniversitesi’nden Terry Hughes durumu özetliyor: “Torres körfezinden Cairns’e kadar sıralanmış mercan kolonileri bir zamanlar havadan rengârenk kurdeleler gibi görünürken şimdi hayalet gibi ölü ve beyazlar”. NOAA mercan gözleme koordinatörü C. Mark Eakin ise vakayla ilgili şöyle diyor: “Bugüne kadar gözlemlenmiş en uzun mercan beyazlaması olayıyla karşı karşıyayız ve bu olay sonunda mercanların büyük kısmı gördüğü hasardan geri dönemeyip ölecek”. Hasar gören mercan resifleri arasında dünyanın farklı noktalarından Avustralya, Madagaskar, Güney Flores, Maldivler, Endonezya, Florida, Guam, Hawaii, Fiji gibi 38 ülke bulunuyor ve bu son olayda gezegenimizdeki mercan resiflerinin yüzde 35’i tehdit altında.