Koronavirüs salgınıyla ilgili gelişmeleri televizyon, gazete gibi geleneksel medyadan ya da sosyal medyadan öğreniyoruz. Ancak her iki medyada da kaynağı belirsiz haberler, ses kayıtları yer alabiliyor. Ne kadar gerçek ve güvenilir olduğunu bilmediğimiz haberlerle bilgi ihtiyacımızı gidermeye çalışıyoruz.
Beykoz Üniversitesi, bu belirsizlik üzerine “Korona Günlerinde Geleneksel Medya ve Yeni Medya Güvenirliği Üzerine Bir Araştırma” yaptı. Beykoz Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nüket Güz önderliğinde Doç. Dr. Pınar Seden Meral, Öğretim Görevlisi Serap Bozkurt ve Veri Bilimi Uzmanı Yemliha Durmaz tarafından İstatistik Türkiye işbirliği ile yapılan araştırma, 1.164 katılımcıyla gerçekleştirildi.

Araştırma sonucuna göre, toplum Covid-19 pandemisiyle ilgili haber alırken geleneksel medyayı daha güvenilir buluyor. Oranlarsa şöyle:
-Normal zamanlarda haber kaynağı olarak geleneksel medyayı güvenilir bulmayanların yüzde 53’ünün Covid-19 zamanında geleneksel medyayı daha güvenilir buldukları ortaya çıktı.
-Normal zamanlarda haber kaynağı olarak geleneksel kanalın güvenilirliği konusunda kararsız kalanların yüzde 38.3’ü Covid-19 zamanında geleneksel kanalı daha güvenilir buluyor.
-Normal zamanlarda haber kaynağı olarak sosyal medyayı daha güvenilir bulmayanların yüzde 7.1’i, Covid-19 zamanında sosyal medyayı daha güvenilir bulduklarını belirtti.
-Normal zamanlarda haber kaynağı olarak sosyal medyanın güvenilirliği konusunda kararsız kalanların yüzde 14.5’i, Covid-19 zamanında sosyal medyayı daha güvenilir bulduklarını ifade etti.
-Araştırmaya katılanların yüzde 60’ı sosyal medyada Covid-19’a dair yayınlanan haberlerin mevcut durumu daha dramatik hale getirdiğini düşünüyor.
-Kadınların (ort=2,11) Covid-19 ile ilgili haberlerde sosyal medyayı erkeklere (ort=1,95) göre daha fazla güvenilir buldukları da belirlendi.

Beykoz Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nüket Güz, korona günlerinin gerçek bir teknoloji devrimi geliştirdiğini vurgulayarak “Bir virüsün bütün dünyayı etkilediği bu dönemde, yeni ve geleneksel kitle iletişim araçlarının haber ve bilgi edinmede güvenilirliği konusunu da bir kez daha tartışmak ve araştırmak gerekliliği ortaya çıktı” dedi. Prof. Dr. Güz, “Günümüzde, sosyal medya kanallarının da etkisiyle geleneksel medyanın önemini kaybettiği ve ortadan kalkma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı düşünülmeye başlanmıştı. Araştırmamız, pandemi öncesinde sosyal medyada yer alan haberlere daha çok güvenen bireylerin pandemi sonrasında doğru bilgiye ulaşmak için geleneksel medyayı tercih ettiğini ortaya koydu” diyor.