Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Jill Morris’in yapacağı açılış konuşması ile başlayacak etkinlikte, 1960’larda şempanzelerle yaptığı araştırmalarla, insanlığın ’benzersiz’ özellikleri hakkında önceden kabul edilen fikirleri dönüştürerek insanlar ile doğa arasında daha derin bağ kurulmasına öncülük eden, Jane Goodall Enstitüsü Kurucusu ve Birleşmiş Milletler Barış Elçisi Dr. Jane Goodall, ‘Umuda Dair’ başlıklı bir konuşma yaparak hayat hikâyesini, ormandaki yolculuğunu ve bugün yaşadığımız krizler çağında umudu nasıl koruduğunu anlatacak.

3 Nisan’da 90. yaş gününü kutlayan Dr. Goodall, bugün hâlâ doğanın korunması, iklim değişikliğiyle mücadele ve çevresel adaletsizliklerin giderilmesi konularında önemli bir rol oynuyor. Ayrıca, Türkiye dahil 65’ten fazla ülkede Roots & Shoots programı kapsamında çocuklar ve gençlerle buluşuyor.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Roots & Shoots Türkiye ve British Council iş birliğiyle düzenlenen Dr. Jane Goodall’ın söyleşisi ücretsiz. İngilizce-Türkçe simultane çeviri ve işaret dili çevirisi yapılacak. Sınırlı sayıda yerin olduğu konferansta rezervasyon seçeneği mevcut değil.


Jane Goodall 4 Mayıs'ta Pera Müzesi'nde 1

Dr. Jane Goodall Hakkında

Jane, 3 Nisan 1934'te Londra, İngiltere'de doğdu. Erken çocukluğundan itibaren, Afrika'nın hayvanları ve doğal yaşamına büyük bir ilgi duydu. 1957'de, arkadaşının davetiyle Kenya’ya gitti ve burada ünlü paleoantropolog Dr. Louis Leakey ile tanıştı. 1960'ta, Leakey'nin daveti üzerine, Gombe Ulusal Parkı’nda şempanze davranışlarını konu alan ve daha sonra çığır açan bir çalışmaya dönen gözlemine başladı. Jane burada, şempanzelerin alet yapma ve kullanma becerilerine şahit oldu ve bulgularıyla bilim dünyasını sarstı.

1977'de Dr. Goodall, vizyonunu dünyaya ve gelecek nesillere yaymak için Jane Goodall Enstitüsü’nü kurdu. 1991'de ise çocuk ve gençlerin çevre, hayvanlar ve insanlar için çalışarak içinde bulundukları topluluğa ilham vermeleri ve değişime öncülük etmeleri amacıyla yola çıkılan küresel bir hareketi başlattı. Bugün Roots & Shoots dünya genelinde 65’ten fazla ülkede gençlere harekete geçmeleri için destek oluyor.

Nisan 2002'de Genel Sekreter Kofi Annan, Dr. Goodall'a Birleşmiş Milletler Barış Elçisi ünvanını verdi. 2004'te Buckingham Sarayı'nda yapılan bir törende, Britanya İmparatorluk Nişanı aldı. 2006'da Fransa'nın en prestijli ödülü̈ olan Şeref Nisanı’nı aldı. 2021'deyse Jane, oldukça saygın bir başka ödül olan Templeton Ödülü'nün de sahibi oldu. Yıllar içerisinde Dr. Goodall, Japonya'nın saygın Kyoto Ödülü, Benjamin Franklin Hayat Bilimleri Madalyası, UNESCO'nun 60. Yıl Madalyası ve Gandhi/King Barış İçin Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödülün sahibi oldu.

Bunların yanı sıra Dr. Goodall, uluslararası ölçekte bir okuyucu kitlesini etkileyen birçok kitabın da yazarı. Kendisi aynı zamanda çeşitli belgesellere de konu oldu. Bugün Jane 90 yaşında ve hâlâ seyahatlerine devam ediyor. Ziyaret ettiği yerlerde çevresel krizler ve umut sebepleri hakkında konuşuyor; mevcut zorluklara rağmen dünya çapındaki izleyicileriyle iletişim kurmayı sürdürmek için uzaktan dersler veriyor, aynı zamanda “Jane Goodall Umut Röportajları” adlı bir podcast serisi yayınlıyor.