Türkiye’nin ev sahipliğinde Antalya’da gerçekleşen G20 Zirvesi sona erdi. G20 zirvesi, bu ay sonunda Paris'te başlayacak BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 21. Taraflar Konferansı (COP21) öncesinde dünyanın en büyük 20 ekonomisinin, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda kararlı bir tutum ortaya koyması açısından önemli bir fırsat kabul ediliyordu. Zirveden güçlü mesajlar çıkmadı. G20 ülkeleri, 2009'da Pittsbugh'da gerçekleştirilen G20 zirvesinde fosil yakıtlara verilen teşviklerin kaldırılmasına karar vermişti. Antalya'da bu taahhüdün yerine getirilmesi için ortaya koyulacak bir eylem planı, G20'nin iklim değişikliğiyle mücadelenin başarıya ulaşması için atabileceği en somut adım olabilirdi.

Liderler, gelişen ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadelede ihtiyaç duyduğu finansman desteği konusunda da yeni ve daha güçlü adımlar atmaktan kaçındı. Şimdi tüm gözler, 30 Kasım-11 Aralık tarihlerinde Paris’te düzenlenecek COP21’e çevrildi.

WWF İklim ve Enerji Girişimi Lideri Samantha Smith, zirve sonrasında yaptığı açıklamada görüşmeleri şöyle değerlendirdi: “G20 dünyanın önde gelen seragazı üreticileri için fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırmak ve yüzde 100 yenilenebilir enerji geleceğine doğru adım atmak için önemli bir fırsattı. Varlıklı G20 ülkeleri, gelişen ülkelerin emisyon azalımı ve iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlayabilmeleri için elzem niteliğindeki iklim finansmanı ve teknolojiye erişim konularında net taahhütlerde bulunabilirdi. Ne yazık ki bu fırsatlar kaçırıldı”.

Ekim ayında açıklanan G20 Enerjiye Erişim Eylem Planı'nın önemine de değinen Smith, “Liderler, en azından G20’nin enerji erişimi konusundaki ilk planını onayladı. Aşağı Sahra Afrikası’na odaklanan plan, mini şebekelerin ve dağıtılmış, merkezi olmayan enerjinin önemini kabul ediyor. Bu planın enerjiye erişimi olmayan 1 milyardan fazla insana yenilenebilir, düşük maliyetli bir modern enerji sistemini getirme çabalarını artırmasını umuyoruz ” açıklamasını yaptı. 

WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak ise yaptığı açıklamada, “Antalya’daki zirvede Türkiye’nin iklim hedeflerini iyileştirerek diğer ülkelere önderlik etmesini bekliyorduk. Ne Türkiye bu adımı attı ne de diğer ülkelerden bu yönde kuvvetli bir mesaj geldi. G20 ülkeleri iklim değişikliğiyle mücadele gündemini Paris'teki COP21’e ertelemeyi uygun gördüler. Bu, G20 ülkelerinin sorumluluğunun ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. Şimdi önümüzde Paris’teki COP21 toplantısı var. Liderler, Paris’e kadar, kısa ve uzun vadede küresel karbon emisyonlarını düşürmenin ve iklim finansmanını artırmanın bir yolunu bulmak zorunda. Türkiye'ye de bu konuda önemli sorumluluk düşüyor. G20 kararları doğrultusunda Türkiye'nin, yıllık maliyeti milli gelirimizin yüzde 3,8'ini bulan fosil yakıt teşviklerinin devreden çıkarılması için bir plan ortaya koyması gerekiyor. Paris'e giderken ulusal emisyon azalım hedefimizin daha gerçekçi ve iddialı hale getirilmesi şart. Dünyanın beklentilerini ve ihtiyaçlarını karşılayacak yeni bir iklim anlaşmasına şekil vermek için daha yapılması gereken çok iş var” dedi. 

 

Kaynak: WWF Türkiye