Dünyanın başı hava kirliliğiyle dertte. Fosil yakıtların neden olduğu hava kirliliği dünya genelinde milyonlarca cana ve maddi kayba yol açıyor. Uluslararası çevre örgütü Greenpeace, hava kirliliğinin 184 ülkeye ne kadar mal olduğunu hesapladı. “Toksik Hava: Fosil Yakıtların Bedeli” adlı rapora göre, hava kirliliği yılda 4,5 milyon ölüme ve 2,9 trilyon dolar maddi kayba neden oldu.

Fosil yakıtların neden olduğu hava kirliliği konusunda başta Çin, ABD ve Hindistan geliyor. Bu kirliliğin Türkiye’ye maliyeti yılda ortalama 21 bin dolar. Türkiye bu oranla 184 ülke arasında 16. sırada yer aldı.

Türkiye, trafikten kaynaklı hava kirliliği konusundaysa ABD, Almanya, Rusya ve Japonya ile birlikte başı çekiyor.

Raporda hava kirliliğinden kaynaklı erken ölüm oranlarına da yer veriliyor. Listede Çin, Hindistan ve ABD en üst sıralarda yer alırken; Türkiye incelenen 196 ülke arasında 15. sırada yer alıyor.

Toksik Hava: Fosil Yakıtların Bedeli” raporunda, saç kılından daha küçük partiküller olan PM 2.5 ile mücadele edilmesi gerekliliğine de dikkat çekilen noktalardan. Zira, PM 2.5 salımı dünya genelinde yılda 7,7 milyon kişinin astımla ilişkili sorunlarla hastanelere başvurmasına yol açıyor. Yine rapora göre, PM 2.5 nedeniyle tüm dünyada 40 bin çocuk 5 yaşına gelmeden hayatını kaybediyor.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Gökhan Ersoy, hem iklim krizini önlemek hem de canlı sağlığını korumak için vakit kaybetmeden mücadele edilmesi gerektiğini belirtiyor: “Kirletici kaynaklara karşı atılacak her adım, iklimi kurtaracak formülün temelini oluşturacaktır. Kentlerimizi hapsoldukları kirlilik kapanından kurtarmak için mücadeleye, PM 2.5’a bir yasal sınır değer belirleyerek başlamalıyız ve kirliliğin boyutlarını görünür kılmak adına ölçüm istasyonlarının sayılarını artırmalıyız.”