Mimar Sinan’ın arkadaşı şair ve nakkaş Sai Mustafa Çelebi tarafından Mimar Sinan’ın ağzından yazılan Tezkiretü’l Ebniye kitabında Sinan, Edirne’deki Selimiye Camii’nden ustalık eserim diye bahseder. Nasıl ki Sinan bu eserine uzun bir mimari yolculukla ulaştıysa gezginler de Türkiye’nin en batısındaki bu esere özel bir rota üzerinden ulaşabilir. Trakya Kalkınma Ajansı ile Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu (TURİNG) Trakya Bölgesi’ndeki Mimar Sinan eserleri üzerinde bir turizm rotası oluşturdu.

Mimar Sinan Köprüsü, İstanbul.
Mimar Sinan’ın İzinde, Bir Payitahttan Diğerine Yolculuk Rotası Nedir?
Mimar Sinan’ın İzinde, Bir Payitahttan Diğerine Yolculuk adını taşıyan bu rota üzerinde, farklı zamanlarda Mimar Sinan tarafından Trakya’da inşa edilen yirmi sekiz eser bulunuyor. Mimari ve tarih uzmanlarınca oluşturulan envanter listesinde külliyeler, camiler, hamamlar, köprüler ve çarşılar var. Rota İstanbul’da başlayıp Edirne’de tamamlandığı için proje de Osmanlı zamanında başkent olan bu iki şehirden alıyor ismini. Büyük ustanın dehasını izlemek üzere çıkılan yolculukta Selimiye Camii’nden Rüstempaşa Kervansarayı’na, Cedit Ali Paşa Çarşısı’ndan Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü’ne; az bilineninden en ünlüsüne birçok eser görülebilir.
Mimar Sinan’ın İzinde, Bir Payitahttan Diğerine Yolculuk rotası aynı zamanda Trakya’nın kültürü ve doğasını tanımak adına da fırsat. Rota İstanbul’dan başlayıp Tekirdağ, Lüleburgaz, Babaeski, Alpullu, Havsa gibi farklı il ve ilçelerden geçerek Edirne’ye ulaşıyor.