Bafa Gölü Coğrafyası
Çamiçi adıyla da anılan Bafa Gölü, Aydın’ın Söke ile Muğla’nın Milas ilçelerinin sınırlarında yer alıyor. Eski zamanlarda Ege Denizi'ne açılan bir körfezdi Bafa Gölü. Büyük Menderes Nehri'nin getirdiği alüvyonlarla körfezin ağzı kapandı ve bugün kıyıdan 17 kilometre içeride kalan bir göle dönüştü. Göl, eski adı Latmos olan görkemli Beşparmak Dağları ile çevrili. Günümüzde 60 kilometrekarelik bir alana yayılan gölün uzunluğu 16, genişliğiyse 6 kilometre. Gölde beş ada bulunuyor. İkiz Adalar’dan büyük olanı 300 metrelik kıstakla karaya bağlanıyor. Bafa Gölü’nün diğer üç adası da kale ve manastırlarla kaplı. Bu adalar aynı zamanda su kuşlarının üreme alanı. Barındırdığı su kuşlarının çeşitliliği ve sayısı bakımından önemli kuş alanı kriterlerini karşılayan Bafa Gölü, 1989’da sit alanı, 1994’de tabiatı koruma alanı ilan edildi. Ancak tüm bu koruma önlemleri gölün doğal yapısının bozulmasını engelleyemedi. Gölde son yıllarda tuzluluk oranı arttı ve su seviyesi düştü. Bafa’yı besleyen Büyük Menderes Nehri’nden taşınan sanayi atıklarının yanı sıra göl çevresinde kullanılan tarımsal amaçlı kimyasallar da gölü kirleten etkenler arasında. Her yıl yaz aylarında ortaya çıkan kirlilik kaynaklı mavi yeşil algler gölün yüzeyini âdeta balçığa buluyor. Özellikle yaz aylarında görülen toplu balık ölümleri de sorunun acilen çözülmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Bafa Gölü'ne Nasıl Gidilir?
Bafa Gölü’ne en yakın havalimanı 80 kilometre güneydeki Milas - Bodrum Havalimanı. Bodrum’dan Söke’ye giden minibüsler gölün kıyısından geçiyor. Bafa Gölü’ne yalnızca 30 kilometre mesafede bulunan Didim’den de dolmuş seferleri yapılıyor.

Kıyılarındaki antik kentleri, o antik kentlerin kalıntıları içinde yaşamaya devam eden köyleri, adalarıyla geçen zamanın öykülerini saklıyor Bafa Gölü. Samanyolu'nun altında her gece bir ışık bahçesi gibi parıldıyor.
Bafa Gölü'nde Nerede Kalınır?
Bafa Gölü’nün kıyılarındaki göl manzaları kamplar konaklamak isteyenler için iyi imkânlar sunuyor ve tesisler de kamp yapanlara oldukça yardımcı oluyor. Bafa Gölü'nde kalınacak yerler ile ilgili önerilebilecek pansiyonlar şunlar:
Agora Pansiyon: (0252) 543 54 45
Club Natura Oliva: (0252) 519 10 73
Haus Yasemin: (0252) 252 543 55 98
Karia Pansiyon: (0252) 543 54 90
Kaya Pansiyon: (0252) 543 53 80
Pelikan Pansiyon: (0252) 543 51 58
Selene’s Pansiyon: (0252) 543 52 21
Zeybek Pansiyon: (0252) 543 54 41
Bafa Gölü'nde Gezilecek Yerler
Bafa Gölü'nde gezilecek yerlerin başında gölün en turistik yeri Muğla ili sınırlarında kalan Kapıkırı gelir. Antik dönemde yörenin merkezi olan Herakleia kentinin kalıntıları üzerine kurulu köy (büyükşehir yasasıyla Muğla’nın mahallesi oldu), eşsiz Bafa Gölü manzarasına sahip. Kapıkırı köyünden Beşparmaklar’a taş döşeli antik yollar uzanıyor. Gölyaka köyünden birkaç saatlik yürüyüşle gidilen Yediler Manastırı, Bizanslılardan kalan mimari anıtlardan en büyüğü ve iyi korunmuş olanı. Bafa Gölü'nde gezilecek yer ile ilgili bir başka öneri de Kapıkırı’ndan ve Çeri’nin Yeri’nden hareket eden teknelerle ulaşılan göldeki adalar. Yöredeki yerel rehberler eşliğinde 30 farklı rotada botanik turu, arkeoloji turu, deneyimli yürüyüşçüler için trekking turlarını da gezilecek yerler listenize ekleyebileceğinizi hatırlatalım.
Bafa Gölü'nde Ne Yenir?
Bafa Gölü'nde ne yenir sorusunun yanıtı tabii ki taze balık ve ünlü Ege mutfağının leziz zeytinyağlıları... Gitmişken köy kahvaltısı yapmadan dönmemenizi tavsiye ederiz.