Magma fotoğrafçısı ve deniz biyoloğu Mert Gökalp, Bodrum’da balıkçıda denk geldiği bir yavru kum köpekbalığının suya bırakılmasını sağladı. Zira, yavru kum köpekbalıkları Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN) risk altındaki türler listesinde bulunuyor.
Gökalp, köpekbalığının suya bırakılma anlarını anlattı: “Balıkçıda iki balıkçının konuşmasına denk geldim; ‘köpek var’ diyorlardı. Bir baktım, camgöz sandalların arasındaki oltadan kurtulmaya çalışıyor. Balığa ne olacağını sorduğumda balıkçı yem yapacağını söyledi. ‘Ne yapacaksın bu küçüğü, zaten az kaldı bu türden, sal denize’ dedim. Meğerse, balıkçı yavru kum köpekbalığını ölü sanmış, ‘yaşıyor mu, belki canlanır diyerek kenara koydum’ dedi. Balıkçıya ağzındaki iğneyi nasıl çıkartacaksın demeye kalmadan çevik bir hareketle saldığı camgöz önce beş dakika kadar dipte nefeslendi ardından biraz kıpırdandı olduğu yerde daha sonra da derinliklere doğru kayboldu.” Gökalp, kum köpekbalığının daha yeni yüzmeye ve avcılık yapmaya başladığını belirtti.

Balıkların yeniden suya salınmasının bir örneği de Akdeniz’den geldi. Akdeniz Koruma Derneği üyeleri, Gökova Deniz Koruma Alanında paraketeye yakalanmış canlı dört kemane balığı, bir tane de lahoz balığı buldu. Dernek üyeleri paraketeden kurtardıkları balıkları denize saldı.
Köpekbalıkları ile ilgili medyada yanlış haberlerin çıktığı şu günlerde hatırlatmakta yarar var. Akdeniz köpekbalıkları için en büyük tehdit içeren bölgelerden birisi. Kemane balıkları (Rhinobatos rhinobatos) IUCN’e göre nesli tehdit altında olan türlerden birisi. Akdeniz’de özellikle deniz zeminin kazıyarak avcılık yapan trol ve benzeri avcılık yöntemleri ile by-catch av şeklinde yakalanıyorlar. Kum köpekbalıkları (Carcharhinus plumbeus) ise IUCN’e göre popülasyonları hassas türlerden birisi. Kıyı yapılaşması ile habitatlarının etkilenmesi bu köpekbalıkları için başlıca tehdit unsuru.