Flamingolar başta olmak üzere pek çok kuş türüne ev sahipliği yapan İzmir’in Gediz Deltası, UNESCO’nun dört Dünya Doğa Mirası kriterinin dördünü birden karşılıyor. Gerekli başvurular yapıldığı takdirde delta Doğa Mirası ilan edilebilir. Doğa Derneği Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesi için gedizmirasimizdir.org adresinde imza kampanyası başlattı.

 Doğa Derneği Genel Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç, 1979’da Grand Canyon, 2000 yılında da Amazon Yağmur Ormanları ve daha pek çok yerin UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edildiğini; Türkiye’de ise Kızılırmak Deltası ve Tuz Gölü’nün UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde olduğunu belirtti. Gediz Deltası’nın tıpkı bu alanlar gibi dünya ölçeğinde değerli bir doğa mirası olduğuna dikkat çeken Kılıç “Akademisyenler tarafından hazırlanan bilimsel raporlar Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası unvanını fazlasıyla hak ettiğini ortaya koyuyor. Bu yüzden başta Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm ilgili kurumlardan talebimiz Gediz Deltası’nın UNESCO listesine alınması için gerekli başvuruların yapılması. Böylesine değerli bir doğal alan, hiçbir zarar gelmeden yaşatılmalı, İzmir halkına ve gelecek nesillere UNESCO Dünya Doğa Mirası olarak armağan edilmelidir. Bu nedenle herkesi Gediz Deltası ile ilgili imza kampanyamıza katılmaya davet ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Gediz Deltası İçin İmza Kampanyası 1

Gediz Deltası, flamingoların dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10'una ev sahipliği yapıyor.

Fotoğraf: Le Voyage Des Koumoul

UNESCO Dünya Mirası Kriterleri

UNESCO Dünya Mirası alanlarının altısı kültürel, dördü doğayla ilgili olmak üzere toplam on kriteri bulunuyor. Bir alanın bu listeye girmesi için Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen ve olağanüstü evrensel değerini ölçen dört kriterden sadece birini karşılaması yeterli. Ancak UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde Türkiye’den alan bulunmuyor. Geçtiğimiz aylarda Gediz Deltası için bir araya gelen on iki araştırmacı ve akademisyen, deltanın bu kriterlerinin tamamını sağladığını ortaya koydu. Bu kriterler şunlar:

-      Eşsiz doğal güzelliklere ve estetik öneme sahip olmak.

-      Önemli fizyografik özellikler göstermek.

-      Kara, tatlı su, kıyı ve deniz ekosistemleri ile canlı topluluklarının gelişiminde önem taşımak.

-      Tehlike altındaki türleri içeren yaşam alanlarına sahip olmak.

 Araştırmacı ve akademisyenlerin Gediz Deltası için hazırlanan rapora ulaşmak için tıklayınız.