Bilimciler sürekli gökyüzünde gördükleri ebabillerin (Apus apus) ömrünün havada geçtiğini düşünüyordu ancak sahra altı göçmeni olan bu kuşlarla ilgili kesin yargıya varmak oldukça zordu. Acaba kötü hava koşulları onları yere inmeye zorlayabiliyor muydu? Geceleri, uyumak için bile bir yerde toplandıkları görülmemişti. Dünyadaki en hafif kuş vericilerinden birini geliştiren Lund Üniversitesi uzmanları, ebabilin gizeminin peşine düştü.

Ebabil kuşları, gökyüzünde yaşamanın erbabıdır. Uçarak avlanır, yuva malzemelerini bile süzülürken bulurlar. Kışı geçirdikleri sahra altı Afrika’da, nadir gözlemlenen bu türün gecelemek için yere indiği hiç görülmedi. Bu verilere göre bu kuşların hayatının tamamını havada sürdürdüğü düşünülmekteydi ama bu sav güçlü bir varsayımdan ibaretti.

Lund Üniversitesi uzmanları geliştirdikleri hafif mikro vericileri ebabillere takarak onları izlemeye başladı. İki yıl içerisinde toplanan veriler ebabil kuşlarının üreme zamanı dışında kalan 10 ay içerisinde yere neredeyse hiç ayak basmadığını ve zamanlarının yüzde 99’unu havada geçirdiğini ortaya koydu. Hem kış hem yaz aylarında göğe yükselen ebabillerin geceleri havada süzülürken uyuyabildiği kanıtlandı.