Akdeniz Bölgesi'nde hızlı nüfus artışı, kentleşme ve artan antropojenik baskılar su miktarını, kalitesini ve ilgili ekosistem hizmetlerini tehdit ediyor. İklim değişikliğinin merkezi olarak görülen Akdeniz Bölgesi'nde, giderek artan kuraklık, azalan nehir akışları ve günden güne kuruyan topraklar su yönetimini daha da zorlaştırıyor. Bu durum, adil, çok sektörlü ve bütüncül bir su yönetimi yaklaşımını gerektiriyor.

Bu amaçla, Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü’nün de bir parçası olduğu OurMED Projesi kapsamında, tüm Akdeniz bölgesini kapsayacak olan “Sustain MED” isimli çalıştay düzenlendi. Sürdürülebilir su yönetimine ulaşmak için Akdeniz havzasından ilgili paydaşları bir araya getiren, en iyi stratejiler ve uygulamaların konuşulduğu çalıştayların ilki 8 Ekim 2024 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlendi. Bu çalıştayı 2026 yılı baharında yapılması planlanan ikinci bir çalıştay takip edecek.

Her iki çalıştayda da Akdeniz Bölgesi'nde sürdürülebilir su kaynakları yönetimiyle ilgilenen önde gelen paydaşların görüşleri alınarak su yönetim politikaları gözden geçirilecek olup bu çalıştayların sonucunda su güvenliği ve suyun adil paylaşımı konusunda en iyi uygulamaları ortaya koyan bir politika özeti hazırlanması hedefleniyor.