Dünyanın en nadir ve tehlike altındaki deniz memelisi Meksika yunusunun (Phocoena sinus) nesli tükenmek üzere. Bu küçük yunus 1958’de keşfedilmişti fakat sadece yarım yüzyıl sonra bugün, onu sonsuza dek kaybetme ihtimalimiz var.
Meksika Çevre Bakanlığı’nın açıklamasına göre Kaliforniya Körfezi’nin üst bölgesinde yaklaşık 60 Meksika yunusu kaldı. Aralık 2015’te türün sadece o bölgede yaşadığı tespit edilmişti; bu sayı 2014 yılında 97’ydi.
Dünyanın en küçük setasesi (yunus, balina ve diğer küçük memelileri içine alan memeli grubu) Meksika yunusu için en büyük tehdit balıkçı ağları. Özellikle de kritik derecede tehdit altındaki totoaba balığının yasadışı avcılığı için kullanılan solungaç ağları. Totoaba balığının yüzme kesesi Asyalıların tercih ettiği değerli bir lezzet. Bu nedenle türün Meksika’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne, ardından da Çin’e yasadışı ticareti çok yaygın. Meksika yunusları işte bu solungaç ağlarına takılıp boğuluyor.
WWF-Meksika Genel Müdürü Omar Vidal uyarıyor: “Meksika yunusunu hâlâ kurtarabiliriz ama bu son şansımız. Meksika hükümeti yunusun yaşam alanında yapılan tüm balıkçılık faaliyetlerini yasaklamalı. Ayrıca ABD ve Çin de totoaba balığının tüketimi ve kaçakçılığının durdurulması için planlı ve acil eyleme geçmeli.”