Greenpeace, ağustos ayında yayımladığı raporda, dünyanın en yüksek ve ıssız köşelerinde popüler doğa sporları markaları tarafından kullanılan kalıcı ve zararlı kimyasallara rastlandığını açıkladı. Kardaki İzler – Dünyanın Issız Bölgelerinde Zararlı PFC’ler başlıklı raporda, Şili, Çin, İtalya, Rusya, üç İskandinav ülkesi, Slovakya, İsviçre ve Türkiye’den alınan tüm kar ve su örneklerinde zararlı PFC (perflorlu ve poliflorlu bileşikler) maddeleri bulunduğu vurgulandı.

Farklı endüstrilerde kullanılan PFC’ler, doğa sporları sektörü tarafından giysi ve ekipmanlara su geçirmez ve kir tutmaz özellikler kazandırmak için de kullanılıyor. Hava ve su yoluyla yayılan ve ıssız bölgelere bile ulaşabilen PFC’lerin doğada çözülmesi yıllar sürüyor. Bazı PFC’ler üreme ve hormon sistemlerini etkileyip zarar veriyor ve tümör büyümesine sebep olabiliyor.

Greenpeace ekiplerinin örnek topladıkları tüm ıssız bölgelerde zararlı kimyasal bulunduğunu vurgulayan Greenpeace Akdeniz Detox Kampanya Sorumlusu Ayşe Bereket şunları söylüyor: “Dünyanın en temiz ve ıssız noktalarında çözülmesi yıllar alan zararlı kimyasalların bulunması çok endişe verici. Doğa sporları (outdoor) için giysi ve ekipman üretip doğa görselleri kullanarak satış yapan bu şirketlerin, bile bile kalıcı zararlı maddelerin doğaya yayılmasına sebep olmaları çok büyük çelişki. Bu şirketler, zararlı kimyasal kullanımını durdurmak yolunda gerçek ve inandırıcı adımlar atarak daha temiz doğa için öncülük etmelidir. Üretim süreçlerinde tüm PFC bileşiklerinin kullanımını tamamıyla sona erdirmek için kısa vadeli hedefler belirlemeli.”

Greenpeace, doğaseverler, tırmanışçılar, kayakçılar ve yürüyüşçüler gibi doğa ve doğa sporları meraklılarını, kent sakinleri ve aileleri outdoor.imza.gp sitesine girerek Detox Outdoor Manifestosu’nu imzalamaya çağırıyor.