Neolitik Çağ, tarihöncesi toplumların günlük hayatlarından inanç dünyalarına kadar değişen farklı alanlarda, karmaşık bir düzene geçilen aşamayı yansıtır. Neolitik yaşamın ortaya çıkışı, bugünkü küresel etkimizin ve nüfus büyüklüğümüzün temellerini oluşturan, insan toplumunun son 12.000 yıldaki evriminde önemli bir rol oynayan, insanlık tarihinin en kritik dönüm noktalarından biridir. Dünya Neolitik Kongresi, farklı kıtalarda farklı zaman dilimlerinde gelişen Neolitik Çağ’a ilişkin bulguları, alanının önde gelen bilim insanlarıyla birlikte tartışmak için 2024 yılında Şanlıurfa’da yapılacak.
Karahantepe 2023 yılı kazı çalışmalarında gerçekçi bir yüz ifadesiyle Neolitik Çağ’ın en etkileyici örneklerinden biri olmaya aday insan heykeli bulundu. Ölü bir insanı çağrıştıran kaburga, omurga ve omuz kemiklerinin vurgulandığı, oturur vaziyetteki 2,3 metre yüksekliğindeki heykel bir sekinin içerisinde zemine sabitlenmişti. Fotoğraf: Karahantepe Kazı Arşivi
Güncel bulguların bir araya getirilip yorumlanması ve tartışılması sadece geçmişimize değil bugünümüze de rehberlik edecek. Dünyada ilk kez Neolitik Çağ’a ait bu kadar geniş kapsamlı bir kongrenin yine Neolitik Çağ’a ait bilgilerin ters yüz edildiği verileri açığa çıkaran Taş Tepeler'in merkezi Şanlıurfa’da düzenlenmesi de ayrıca önem taşıyor. Geçtiğimiz yıl eylül ayında yapılması planlanan kongre 6 Şubat depremleri nedeniyle ertelenmişti.
Emeritus Prof. Dr. Mehmet Özdoğan başta olmak üzere, dünyanın farklı yerlerinde Neolitik Çağ üzerine çalışan 70 kadar araştırmacı kongrenin bilim kurulunda yer alıyor. Harran Üniversitesi’nde düzenlenecek kongrede 50’ye yakın oturumda 600’e varan konuşmaya yer verilerek, döneme ait son veriler tartışmaya açılacak.
Şanlıurfa’da yer alan Karahantepe kazılarında kireçtaşından yapılan çok sayıda leopar başlarıyla sırtında leopar taşıyan insan heykeli bulundu. Leoparın canlı bir hayvanı temsil ettiği, dişler gösterilerek ürkütücü bir görünüm verilmeye çalışıldığı düşünülüyor. Leopar gibi diğer hayvanlara ait heykeller yerleşik yaşama geçişin ilk adımlarının görüldüğü bu coğrafyada, aynı zamanda insanın doğayla birlikteliğinin devam ettiğinin göstergesi. Fotoğraf: Karahantepe Kazı Arşivi / Bekir Köşker
Dünya Neolitik Kongresi, İstanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı, Harran Üniversitesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından organize ediliyor. Bunge, Türk Hava Yolları ve Doğuş Grubu’nun ana sponsorluğunu üstlendiği kongre Şanlıurfa Valiliği ve Şanlıurfa Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşecek.
Katılım için kongrenin web sitesinden kayıt yaptırabiliyor. Avantajlı kayıt ücreti 15 Temmuz 2024’e kadar devam edecek. Kayıt ücretine 5 ve 7 Kasım tarihlerinde yapılacak olan Göbeklitepe, Sayburç, Çakmaktepe, Sefertepe, Karahantepe ve Harbetsuvan gezileri de dahil.
Katılım ücretleri, konaklama ve gezi seçenekleri gibi ayrıntılı bilgilere kongrenin web sitesi (worldneolithiccongress.org) ve sosyal medya adresleri üzerinden ulaşabilirsiniz.
Instagram / worldneolithiccongress
X / WNC2024