Yola Çıkmadan

Yemen Coğrafyası: Arap Yarımadası’nın güneybatısındaki Yemen’in yüzölçümü 527 bin 968 kilometrekare. Ülke, kuzeyde Suudi Arabistan, doğuda Umman Sultanlığı, batıda Kızıldeniz, güneyde Aden Körfezi ile çevrili. Ülkenin nüfusu yaklaşık 26 milyon. Başkent Sana’a’nın nüfusuysa 2,5 milyon.

Yemen’in telefon kodu: + 967, San’a için 1.

Yemen’in para birimi: Yemen riyali. Dolar ya da Euro da birçok turistik yerde kullanılabiliyor.

Yemen’de konuşulan dil: Arapça

Yemen’e Ne Zaman Gidilir?

Yemen ziyareti için en uygun aylar aralıkla mart arasıdır. Yemen çöl ikliminin etkisinde; ama kıyı şeridinde tropik iklim özellikleri görülür. İç bölgelerde geceyle gündüz arasında sıcaklık farkı çoktur. Yanınızda kalın kıyafetler götürmeniz tavsiye edilir.

Yemen Vize İster Mi?

Yemen turistik vizesi için Yemen Dışişleri Bakanlığı Yabancılar Şubesi’nden davetiye isteniyor. Bu nedenle bir tur organizasyonuyla gitmek gerekiyor. Vize ücreti 30 dolar.

Yemen Gezi Rehberi 1

Yemen’de Nerede Kalınır?

San’a, Taiz, Aden, Hudeyde ve Sokotra Adası’nda yıldızlı otel seçenekleri mevcut.

Yemen’de Gezilecek Yerler

2.200 metre rakımlı vadide, kısmen kerpiç surlarla çevrili eski San’a, başlangıçta İslam’ın yayılmasının temel merkezlerinden biriydi. 11. yüzyıldan önce inşa edilen yüz üç eski cami, on dört eski hamam, altı bin eski hamam bulunan Eski San’a’yı Birleşmiş Milletler’in Dünya Mirası Listesi’nde.

Başkentten sonra ikinci büyük şehir olan Taiz, bir kayalık üzerinde yükselen etkileyici El-Kahira Kalesi’nin eteklerinde konumlanmış.

Yemen’in başkenti Sana’a’da bulunan Yemen Kapısı, en popüler turistik yerlerden biri. Kapı, 1962 yılından beri Özgürlük Kapısı olarak da anılıyor. Yine Sana’a’da bulunan Sana’a Ulu Camii, 715 yılından bu yana ayakta. Emevi mimarisi ile inşa edilen cami UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor. ülkenin en eski camisi. San’a’ya gidince ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri de Tuz Pazarı. Burada ülkeye özgü hediyelik eşyalar, gıda ürünleri ve yöresel kıyafetler satılıyor.

Ülkenin sembollerinden biri de Sokotra Adası’nda bulunan Sokotra Ejderha Ağacı. Ağaç, yukarı doğru uzanan dallarıyla oldukça ilgi çekici.

Yemen UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde

Başkent San’a, ülkenin en eski yerleşimi Zabit, duvarlarla çevrili Şibam ve Sokotra Takımadaları UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor. Zabit, alçı süslemeleriyle bezenmiş, sivil ve askeri mimarisinin yanı sıra kentsel planlarıyla da öne çıkıyor.

Yemen’de Ne Yenir?

Yemen mutfağı, diğer Ortadoğu ülkelerinden pek çok yönüyle farklı. Yemeklere bol, farklı baharat çeşitleri katılıyor; yüzyıllarca geriye giden Baharat Yolu’nun kavşaklarından biri olmasının mirası.

Önemli Telefonlar

Büyükelçilik: (0312) 446 26 37

İstanbul Konsolosluğu: (0212) 233 31 17

Türkiye San’a Büyükelçilik: (+967-1) 43 28 90